MEIDÄN FARMI

Se paikallinen

TIlamme

Kauniissa Lappeenrannan Haapajärven maalaiskylässä sijaitseva Vuorelan Farmi, on toiminut viljelytilana aina vuodesta 1723 alkaen ja kehittynyt sieltä saakka nykyiseen tuotantosuuntaansa, mansikanviljelyyn. Tällä hetkellä tilalla viljelee järjestyksessä jo kymmenes saman suvun maanviljelijä, Antti Vuorela perheineen.

Mansikanviljelyä alettiin pohtia, kun perheen juniori toivoi omaa suurempaa mansikkamaata ja totesi, että olisipa mukavaa viljellä joskus vaikka itse aikuisena mansikkaa. Vuonna 2015 kuusivuotiaan mietteistä tehtiin totta ja mansikanviljely aloitettiin pienessä mittakaavassa varovasti asiaan tutustuen ja siitä koko ajan oppien. Vuosi vuodelta mansikan viljelyalaa kasvatettiin, kun tieto, taito ja myynti kasvoivat. Tällä hetkellä tilalla on mansikkaa viljelyssä n. 10 hehtaaria.

Viljelyn perustana tilalla on pidetty sitä, että pellot pysyvät erinomaisessa kasvukunnossa ja tihkukastelu takaa parhaat mahdolliset kasvuolosuhteet mansikalle sen elinkaaren jokaisessa vaiheessa ja antaa mahdollisuuden rehevään kasvustoon ja maukkaaseen satoon maamme vaihtelevista sääolosuhteista huolimatta.

Tilamme mansikat saavat kasvaa ilmavasti yhdessä rivissä, jolloin turha kosteus ei keräänny kasvustoihin sateisillakaan säillä, poiminta on miellyttävää ja helppoa sekä kitkeminen onnistuu aina vaivatta. Kaikki rikkatorjunta tilallamme hoituu kitkemällä ja rivivälit pidetään jatkuvasti helposti liikuttavassa kunnossa leikkureilla ajaen.

Meille tärkeää on ollut ihan alkuvaiheesta lähtien mansikan korkea laatu kaikilla tavoin ja sen seurauksena luonnollisesti vahva asiakastyytyväisyys. Mansikat siirtyvät pellolta kylmiöön välittömästi poiminnan jälkeen ja sieltä tyytyväinen asiakas saa ne käyttöönsä aina saman päivän aikana.

Työllistämme mansikkakauden aikana n. parikymmentä työntekijää. Meillä on töissä niin paikallisia, kuin ulkomaalaisiakin poimijoita. Työllistämme myös innokkaita ja reippaita nuoria, jotka haluavat tulla kokeilemaan, miltä reipashenkinen kesätyö mukavassa maalaisympäristössä mansikkaa poimien tuntuu. Monet nuoret ovat saaneet ensimmäisen kesätyöpaikkansa kauttamme ja tulevat seuraavina kesinä uudelleen. Reippaille nuorille on mukava antaa kesätyöpaikka ja mahdollisuus tutustua työelämään.

Tilallamme on tarjolla myös itsepoimintaa, joka on nostanut suosiotaan vuosi vuodelta ja kerännyt paljon kiitosta siitä, että herkullisen punaisena loistavat rivit saavat poimijan, kuin poimijan korin täyttymään mansikoista ennätysvauhdilla.

Tilamme sijainti on ihanteellinen mansikanviljelyn kannalta ja houkuttelevasti tuoksuvien ja makoisien mansikkapeltojen ääreen pääsee hyväkuntoista asfalttitietä pitkin suoraan Lappeenrannasta n. 20 minuutissa.

Kuvia farmilta